Gerhard Kramer: MI ĆEMO MARŠIRATI DALJE , RIJEKA 1956g.

75.00Kn  49.00Kn
Save: 35% off

.


MI ĆEMO MARŠIRATI DALJE - Gerhard Kramer
naslov orginala: WIR WERDEN WEITER MARSCHIEREN - Gerhard Kramer
Prevela sa njemačkog: Mira Manojlović
TVRDI UVEZ sa omotom
OTOKAR KERŠOVANI
RIJEKA 1956g.
583str.

---------------------------
Naslov originala:
Gerhard Kramer
WIR WERDEN WEITER MARSCHIEREN
Prevela s njemačkog:
Mira Manojlović

Iz poslijeratne Njemačke dolazi ovaj snažan i značajan ratni roman. Pisac Gerhard Kramer, veteran Vermahta, jedan je od onih, koji su odlučili da neće nikada više marširati.
Kao i ostal poznati njemački pisci: Remarque, Zweig, Fallada, Plivier, tako i Kramer dramatizira svečanu zakletvu "malog čovjeka", koji je u vlasti snaga s kojima se ne može boriti. Kramer prikazuje njemačkog građanina u uniformi - obično ljudsko biće u službi neljudskog kolosa - vojne organizacije.
Viktor Velten, berlinski pravnik, našao se u septembru 1939. u vrtlogu najveće ratne mašine, koju je svijet ikada upoznao. Kao vojni tumač s oficirskim položajem, u početku se drži strogo rezervirano prema stanovništvu, koje opravdava hitlerovski rat, ali se Veltenmijenja ubrzo, zanesen pobjedama na Zapadu. Slučajni susret sa Korinom u Parizu, njegovom nekadašnjom ljubavnicom, dovodi ga u vezu s francuskim podzemnim pokretom otpora, ali budi u njemu saznanje, da je i sam najamnik u službi zla. Kao i milijuni drugih Veltena nema hrabrosti da se zlu suprostavi: prihvata liniju najmanjeg otpora u nadi da će nadživjeti rat.
Beznačajna veličina u sukobu dobra i zla, Velten je nemoćan da bilo čime utječe na događaje, te ga događaji ostavljaju usamljenog.
Kramer se manje bavi užasima rata, a više zlopakim djelovanjem rata na ljudsku prirodu. Pred čitaoca iznosi šaroliku, ali uvjerljivu galeriju "malih ljudi", zapletenih u zamke rata: Mortenson, manijak, teški alkoholičar, baca među vojnike ručnu granatu; Šnufaze, odvratni svodnik, doživljuje smrt u sjaju zakašnjele slave; Korina i njeni prijatelji zbog Veltenove skoro nehotične izdaje, bivaju mučeni od Gestapoa zbog svoje stvari. I na kraju ovog kolopleta ratnih zbivanja; slika rasula demoralizirane armije s tragikomičnim situacijama.
Roman "Mi ćemo marširati daljhe" ujedno je i opomena: Njemačka sada opet maršira a nepokajničke slike pojedinih likova u zaključnim poglavljima ovoga romana nepokorne su snage, o kojima danasmoramo razmišljati.

Add to Cart:


This product was added to our catalog on Monday 06 December, 2021.

WARNING: An Error occurred, please refresh the page and try again.